Τον Πολιούχο και Προστάτη της Άγιο Απόστολο Βαρνάβα τιμά η Τοπική Κοινότητα Λούρου την Τετάρτη 10 και την Πέμπτη 11 Ιουνίου με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Χρυσόστομο να χοροστατεί και να κηρύττει.

Το πρόγραμμα του εορτασμού περιλαμβάνει:

Την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015 στις 19.00′ θα τελεστεί Πανηγυρικός Εσπερινός όπου θα χοροστατήσει και θα κηρύξει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Χρυσόστομος
Την Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015 στις 07.00′ θα πραγματοποιηθεί Όρθρος και από τις 08.30’έως τις 10.30′ θα τελεστεί Θεία Λειτουργία με κήρυγμα από Ιεροκήρυκα της Μητρόπολης .

Η εκκλησία του Αγ. Βαρνάβα βρίσκεται 3χλμ. ανατολικά της κωμόπολης του Λούρου, ανάμεσα στον ποταμό Λούρο και τον παραπόταμό του Ξεροπόταμο, σε ένα δάσος από λεύκες, Ιτιές και πλατάνια. Δύο επιγραφές αναφέρουν ότι ο ναός κτίστηκε αρχικά το 1149 από τον Κωνσταντίνο Μάγιστρο Μανιάκη και ξανακτίστηκε το 1833 από τον Κώστα Παπαχρήστο και το γιό του Δημήτριο.

Στη σημερινή του μορφή είναι δικιόνιος τρουλαίος, καλυμμένος με σύστημα καμαρών, φουρνικών και σφενδονίων. Στην ημικυκλική αψίδα σχηματίζονται πέντε τυφλά αψιδώματα. Οδοντωτή ταινία περιτρέχει τη στέγη του ναού, του τρούλου και της αψίδας. Τοιχογραφίες του 19ου αι. σώζονται μόνο στην αψίδα του Ιερού. Το σημερινό τέμπλο της εκκλησίας είναι νεότερο κτιστό.

Ο ναός του Αγ. Βαρνάβα έχει επιχωθεί τουλάχιστον 1,5μ. από τα νερά του ποταμού. Το δάπεδο του σημερινού ναού είναι χαμηλότερο κατά 3 σκαλοπάτια από το έδαφος και καλύπτεται με πλάκες. Σώζονται ορισμένες επιτύμβιες πλάκες, που πιθανόν προέρχονται από ρωμαϊκό νεκροταφείο. Το δάσος γύρω από το ναό του Αγ. Βαρνάβα έχει διαμορφωθεί σε χώρο αναψυχής με βρύσες και παιδική χαρά και αποτελεί χώρο περιπάτου και αναψυχής

 

 

 

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ